55 Views

Sukladno odlukama Kongresa, ICCF je poslala obavijest o primjeni novih pravila koja se tiču igrača, sudaca i organizatora turnira, s početkom uglavnom od 01.01.2024. U nastavku donosimo cijeli tekst objave preveden na hrvatski jezik:

Ovim dopisom želimo vas obavijestiti o proceduralnim promjenama i promjenama pravila za 2024. kako je odredio Kongres ICCF-a, tijelo koje donosi pravila ICCF-a. Ako želite saznati više pojedinosti, predlažemo da pročitate izvorni  prijedlog (naveden u zagradama). Prijedloge možete pronaći tako da odete na početnu stranicu ICCF-a, kliknete na “ICCF kongresi” i kliknete na “Prijedlozi” u odjeljku koji počinje s “2023 Amsterdam”.

Napominjemo da navedene promjene pravila možda neće stupiti na snagu do 1.1.2024.

 

Odnosi se na igrače

(1) “Zone” su eliminirane. Svjetska zona, Europska zona i Azijsko-afrička zona više ne postoje. Natjecanja koja su prije organizirale zone sada može voditi ICCF kao “Super regionalne događaje” (prijedlog 001), iako će se turniri koji su već u tijeku nastaviti dok prirodno ne završe. Ažurirana su pravila za Super regionalna natjecanja (prijedlog 003).

(2) Napravljeno je pojašnjenje da se jedan rezultat Svjetskog dopisnog šahovskog prvenstva (WCCC) može koristiti samo za jednu WCCC kvalifikaciju, ne više (prijedlog 008).

(3) Kao probni proces, neke događaje sada može nadgledati novi odbor od 3 osobe koji se zove Odbor za upravljanje turnirom (TMC) umjesto pojedinačnog direktora turnira. Procedure igrača za komunikaciju s “direktorom” i za podnošenje zahtjeva nisu ni na koji način promijenjene (prijedlog 010).

(4) Naknade za igrače za sudjelovanje na ICCF normiranim turnirima ujednačene su na svim razinama (prijedlog 011).

(5) Povjerenstvo za žalbe i Povjerenstvo za arbitražu (to su dva ICCF-ova odbora za žalbe svih vrsta osim odluka o presuđivanju) sada imaju pravo donositi odluke u područjima koja nisu inače obrađena u ICCF dokumentima (prijedlog 022).

 

Odnosi se na direktore turnira

(1) Kada se dogodi smrt igrača, sve njegove aktivne igre bit će postavljene na (ETL) gubitke (osim kada se primjenjuju pravila o otkazivanju u odjeljku 3.19 pravila ICCF-a). Niti jedan završeni rezultat igre neće biti ni na koji način promijenjen (prijedlog 005a).

(2) Voditelji turnira više neće morati dodavati vrijeme na satove igrača. Ako se čini da okolnosti zahtijevaju dodavanje vremena na satu igrača, direktor turnira može zatražiti od direktora Svjetskog turnira da donese tu promjenu (prijedlog 006).

(3) Kao probni proces, neke događaje sada može nadgledati novi odbor od 3 osobe koji se zove Odbor za upravljanje turnirom (TMC) umjesto pojedinačnog direktora turnira (prijedlog 010).

(4) U momčadskom natjecanju, rejting zamjenskog ili zamjenskog igrača ne smije biti više od 100 bodova veći od rejtinga odlaznog igrača (prijedlog 015a).

(5) Povjerenstvo za žalbe i Povjerenstvo za arbitražu (to su dva ICCF-ova odbora za žalbe svih vrsta osim odluka o presuđivanju) sada imaju pravo donositi odluke u područjima koja nisu inače obrađena u ICCF dokumentima (prijedlog 022).

 

Odnosi se na organizatore turnira

(1) Kao probni proces, neke događaje sada može nadgledati novi odbor od 3 osobe koji se zove Odbor za upravljanje turnirom (TMC) umjesto pojedinačnog direktora turnira. Organizator turnira događaja je osoba koja odlučuje koristiti TMC ili uobičajenog pojedinačnog direktora turnira. Trenutno su samo događaji “Razine 1 TD” prihvatljivi za opciju TMC (prijedlog 010).

(2) U ekipnom natjecanju, rejting zamjenskog ili zamjenskog igrača ne smije biti više od 100 bodova veći od rejtinga odlaznog igrača (prijedlog 015a).

(3) Povjerenstvo za žalbe i Povjerenstvo za arbitražu (to su dva ICCF-ova odbora za žalbe svih vrsta osim odluka o presuđivanju) sada imaju pravo donositi odluke u područjima koja nisu inače obrađena u ICCF dokumentima (prijedlog 022).

 

Ostale odluke Kongresa

Bilo je više drugih odluka Kongresa u usporedbi s gornjim popisom. Ove druge odluke, međutim, odnosile su se na administrativna pitanja ili ažuriranje izmjena teksta koje u suštini ne utječu izravno na igrače, voditelje turnira ili organizatore turnira; te stoga nisu gore navedeni.

 

Ako, nakon što ste pročitali odgovarajući prijedlog, još uvijek imate pitanja o bilo kojoj novoj promjeni pravila, slobodno me kontaktirajte.

mi smo prijatelji

IM Dennis Doren, povjerenik za pravila ICCF-a

 

 

Skip to content